Hva har forskerne å si?

Det er ikke bare deltakere som er glade for at dette kaféformatet har blitt en greie. Foredragsholderne, altså eksperter og forskere, anerkjenner også at vitenskapskaféer er en brilliant og kreativ måte å formidle kunnskap og samtale med de spesielt interesserte på.

Mange av de har uttalt at det å holde foredrag på en vitenskapskafé forandret måten de forholdt seg til publikum på, fordi hele opplevelsen er dynamisk og dialogisk, og deltakerne utfordrer kunnskapen deres i større grad enn de er vant til. Derfor er mange av de positivt innstilte til å gjenta opplevelsen.

Forskere og andre eksperter som har holdt foredrag på vitenskapskaféer har opplevd at kaféene gjør det mulig for de å opplyse de som er interesserte om vitenskapelige undersøkelser de er involverte i, og ta del i tankevekkende diskusjoner i et hverdagslig og ikke-akademisk miljø. De kan dermed lære like mye av tilhørerne, som tilhørerne lærer av de.

Forskerne får en bredere forståelse av hvor mye deltakerne faktisk forstår av forskningen deres, og hva de synes om den for øvrig. Dessuten får de delt deres entusiasme for vitenskap med likesinnede, og representert forskningsfeltet og instituttet de tilhører, slik at de blir mer eksponerte. I tillegg til at tørre leksjoner man forbinder med skoler og universiteter, blir omgjorte til en gøyal og uformell setting der de får øvd seg på egne kommunikasjonsferdigheter.

Tips fra andre foredragsholdere

Som foredragsholder er det viktig at arrangementet skal ha en avslappet og uformell karakter. Det kan være en idé å introdusere emnet sitt på en uformell og artig måte, slik at publikummere trekker på smilebåndene og får inntrykk av at det hele er en lystig affære. I tillegg bør du holde presentasjonen kort.

Du burde ikke bruke mer enn 10-15 minutter, siden mesteparten av tiden skal gå med til diskusjon, spørsmål og svar. Husk også å bruke dagligdags tale. Du skal tross alt være på nivå med de du snakker med og bruke allmenne ord. Ikke fremmedgjør publikum ved å bruke vitenskapelig sjargong og tekniske termer, med mindre du uten oppfordring forklarer hva de betyr. Utover det er det bare å være seg selv og ha det gøy!